2019-03-20 13:17:18• hírek • Bede Emőke

Megszabadulnál a használt étolajtól? Ne a lefolyóba öntsd!

A gyerekek is megismerkedtek a használt olaj helyes kezelésével.
A gyerekek is megismerkedtek a használt olaj helyes kezelésével.

Közeledik a víz világnapja, melynek célja, hogy hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. Sajnos napjainkban még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy nem csak a nagy gyáróriások képesek komoly szennyezést okozni, hanem a háztartások is. Például azzal, ha az égett sütőolajtól nem megfelelő módon szabadulnak meg az emberek.

A háztartások számottevő részében úgy szabadulnak meg a használt olajtól és zsiradékoktól, hogy egyszerűen leöntik a lefolyón vagy lehúzzák a vécén, pedig ez a lehető legrosszabb megoldás. Az általános vélekedés szerint ugyanis egy liternyi olaj egymillió liter édesvizet, azaz kb. 50 ember éves ivóvízkészletét teszi szennyvízzé, illetve a talajba kerülve további káros következményeket eredményez.


Ugyanakkor azzal is tisztában kell lennünk, hogy az ily módon „kidobott” olaj, nem csak a vizet, hanem magát a csatornázási rendszert is jócskán leterheli. Mint azt Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédemi Ügynökség vezetője portálunknak magyarázta, a csatornába került olaj egy része a szennyvízhálózat csöveiben és vezetékeiben lerakódik, a másik része pedig a víztisztító rendszerbe kerül, mellyel igencsak megnehezíti a berendezés dolgát. De az sem jó megoldás, ha valaki flakonba gyűjti az olajat, majd palackostól együtt a kommunális hulladékba dobja azt.


Épp ezért az ügynökség 2014-ben úgy döntött, megpróbál változtatni a helyzeten. A használt étolaj felelősségteljes leadására buzdító kampány során Szatmárnémeti élelmiszerpiacain 200 literes hordókat helyeztek ki, ahova a háziasszonyok egy-egy bevásárlás során beönthetik a flakonokba gyűjtött, égett olajat. Az akciót kiterjesztve, 2015-ben a megye többi városában is megjelentek a hordók. Békéssy Erzsébet kérdésünkre elmondta, a tartályok állapotának nyomon követése a piac adminisztrátorának feladatkörébe tartozik. Ha a hordó megtelt, neki kell felvennie a kapcsolatot az olajat elszállító céggel. S hogy mihez kezdenek a több száz liternyi fáradt olajjal? Nos, mint megtudtuk, biodízelt állítanak elő belőle.


Éljünk tehát ezzel a lehetőséggel: környezetünk és vizeink védelme érdekében ne a csatornába öntsük le az olajat, hanem lehetőségeinkhez mérten juttassuk el a legközelebbi gyűjtőpontig,

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: